Halikarnas Akademisi

3 Kasım 2012 Sanat ve Siyaset

3 Kasım Cumartesi
14:00-15:00 Bedri Baykam
15:30-16:30 Pınar Kür
17:00-18:00 Nejat Yavaşoğulları
19:30-23:00 Manastır Otel’de Akşam Yemeği


Not: Halikarnas Akademisi’nin, Sanat ve Siyaset temalı, 3 Kasım 2012 (Cumartesi) tarihli etkinliği, Muğla İli, Bodrum İlçesi, Bodrum Kalesi’nde, İngiliz Kulesi Salonu’nda gerçekleşecektir. Tüm konuşmalar Türkçe’dir. Konuşmacılar, kendi çalışma alanlarıyla bağlantılı olarak, dünyada ve Türkiye’de, sanat ve siyaset arasındaki, sanatsal gelişmeler ve siyasal gelişmeler arasındaki karşılıklı ilişkiyi ve etkileşimi ortaya koyan sunumlar gerçekleştireceklerdir. Bedri Baykam resim ve siyaset, Pınar Kür edebiyat ve siyaset, Nejat Yavaşoğulları müzik ve siyaset ilişkisine odaklanacaktır. Akşam Manastır Otel’de gerçekleşecek olan akşam yemeğine herkes katılabilir. Fiks menü fiyatı otel resepsiyonundan öğrenilebilir. (252-3162854). Etkinliğe katılım için www.felsefesanatbilim.org sitesi üzerinden kayıt yaptırmak ve kayıt formu doldurmak zorunludur. Toplantı mekanı sınırlı sayıda kişiyi alabildiğinden, sadece kayıt yaptıran ve başvuruları kabul edilenler toplantıya alınacaktır. Kayıt yaptırdığı halde toplantıya gelemeyecek olanların, bunu tarafımıza zamanında bildirmeleri gerekmektedir. Kayıt formu doldurulduktan sonra, toplantıya katılabileceğinize dair bir e-posta mesajı tarafınıza gönderilecektir. Etkinlik ücretsiz ve ilgilenen herkese açıktır.


Konuşmacılar hakkında kısaca:

Bedri Baykam:
Soyut dışavurumcu akımın Türkiye’deki önde gelen ressamlarından birisidir. Sorbonne Üniversitesi’nde İktisat, California College of Arts and Crafts’ta Resim ve Sinema eğitimi aldı. Bugüne kadar yurt içinde ve yurt dışında 100’ü aşkın kişisel sergi gerçekleştirdi. Görsel sanatlar, siyaset ve edebiyat alanlarında 23 kitabı yayınlandı. Sanat eserlerinde siyasal temalara da yer veren Baykam, CHP’de Parti Meclisi Üyesi olarak görev aldı. Cumhuriyet Gazetesi’nde köşe yazarlığı yapan Baykam, Piramid Sanat Merkezi’nin kurucusu ve yöneticisidir.

Pınar Kür:
Türkiye’nin önde gelen kadın edebiyatçılarından birisidir. Lisans eğitimini Queens College ve Boğaziçi Üniversitesi’nde, Doktora eğitimini Sorbonne Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyat alanında tamamlamıştır. “Yarın Yarın”, “Küçük Oyuncu”, “Asılacak Kadın”, “Bitmeyen Aşk”, “Bir Cinayet Romanı”, “Sonuncu Sonbahar”, “Cinayet Fakültesi” adlı romanların, “Akışı Olmayan Sular”, “Bir Deli Ağaç” ve “Hayalet Hikayeleri” adlı kısa öykü eserlerinin yazarıdır. Bilgi Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Nejat Yavaşoğulları:
Türkiye’nin önde gelen rock müzisyenlerinden birisidir. Bulutsuzluk Özlemi grubunun kurucusu, vokalisti ve gitaristidir. Grubuyla birlikte, “Bulutsuzluk Özlemi”, “Uçtu Uçtu”, “Güneşimden Kaç”, “Yaşamaya Mecbursun”, “Yol”, “Numara”, “Felluce/Bağdat”, “Zamska” gibi birçok albüm çıkartmıştır. Bestelerinde sık sık siyasal temalara da yer veren Nejat Yavaşoğulları, bugüne kadar Bulutsuzluk Özlemi ile yüzü aşkın konser vermiştir. Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü mezunu olan Yavaşoğulları, Mimarlık mesleğini de sürdürmektedir.


5-7 Kasım 2010 Felsefe Tarihi / Bilim Tarihi / Sanat Tarihi

5 Kasım Cuma
18:00-19:30 İlber Ortaylı / Tarihin Tarihi ve Önemi Üzerine Açılış Konuşması
20:30 Akşam Yemeği

6 Kasım Cumartesi
11:00-14:00 Doğan Özlem / Bilim Tarihi
14:00-15:00 Öğlen Yemeği
15:00-18:00 Örsan K. Öymen / Felsefe Tarihi
19:00 Akşam Yemeği (Manastır Otel Restaurant)

7 Kasım Pazar
11:00-14:00 Evin İlyasoğlu / Müzik Tarihi
14:00-15:00 Öğlen Yemeği
15:00-18:00 Yusuf Taktak / Resim-Heykel Tarihi

Not: Halikarnas Akademisi 5-7 Kasım 2010 etkinliği, Tarih Bilimi'nin kurucusu kabul edilen Herodotos'un memleketi Bodrum'da, Felsefe Tarihi, Bilim Tarihi ve Sanat Tarihi alanında verilen eğitim seminerlerinden oluşmaktadır. Her sunumdan sonra kısa bir ara verilecek, daha sonra soru-yanıt kısmına geçilecektir. Tüm oturumlar Bodrum Kalesi İngiliz Kulesi'nde gerçekleşecektir. Yemek giderleri katılımcıların kendilerine aittir.


Konuşmacılar hakkında kısaca:

İlber Ortaylı:
Galatasaray Üniversitesi Kamu Hukuku Bölümü Başkanı ve Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü. Lisans derecesini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini Chicago Üniversitesi’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Osmanlı İmparatorluğu, Rusya, İran ve Almanya tarihi, idari ve siyasal yapıları. “Osmanlı Kadısı”, “Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu”, “Gelenekten Geleceğe”, “İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı”, “Tanzimattan Cumhuriyet’e Yönetim Geleneği”, “İstanbul’dan Sayfalar”, “Studies on Ottoman Transformation”, “Hukuk ve İdare Adamı Olarak Osmanlı Devletinde Kadı”, “Türkiye İdare Tarihine Giriş”, “Osmanlı Toplumunda Aile”, “Tarihin Sınırlarına Yolculuk”, “Osmanlı İmparatorluğunda İktisadi ve Sosyal Değişim”, “Osmanlı Barışı”, “Kırk Ambar Sohbetleri”,  “Osmanlı’yı Yeniden Keşfetmek 1 – 2”, “Ottoman Studies”, “Avrupa ve Biz”, “Tarihin Sınırlarına Yolculuk”, “Eski Dünya Seyahatnamesi”, “Batılılaşma Yolunda”, “Mekanlar ve Olaylarıyla Topkapı Sarayı”, “Türkiye Teşkilat ve İdare Tarihi”, “Tarihin İzinde”, “Avrupa ve Biz”, “Osmanlı’da Değişim ve Anayasal Rejim Sorunu”, “Osmanlı’da Milletler ve Diplomasi”, “Tarihin Işığında”, “Türkiye’nin Yakın Tarihi”.kitaplarının yazarıdır. Alanında birçok makalesi ve çevirisi bulunmaktadır.

Doğan Özlem:
Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi. Yüksek Lisans ve Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Etik, Siyaset Felsefesi, Estetik, Hermeunitik, Tarih Felsefesi. “Etik: Ahlak Felsefesi”, “Siyaset, Bilim ve Tarih Bilinci”, “Metinlerle Hermeneutik Dersleri”, “Felsefe ve Bilimler”, “Bilim, Tarih ve Yorum”, “Mantık: Klasik/Sembolik Matık, Mantık Felsefesi”, “Kültür Bilimleri ve Kültür Felsefesi”, “Tarih Felsefesi”, “Max Weber’de Bilim ve Sosyoloji”, “Felsefe Yazıları”, “Kavramlar ve Tarihleri”, “Bilim Felsefesi”, “Felsefe ve Tin Bilimleri” kitaplarının yazarıdır. Alanında birçok çeviri, derleme kitabı ve makalesi bulunmaktadır.

Evin İlyasoğlu:
Boğaziçi Üniversitesi Klasik Müzik Konserleri Koordinatörü ve öğretim görevlisi. Cumhuriyet Gazetesi müzik yazarı. Robert Kolej ve İstanbul Belediye Konservatuvarında eğitim gördü. İlgi ve çalışma alanları: Müzik tarihi, Türk müziği, çağdaş müzik, müzik ve mitoloji. “Yirmibeş Türk Bestecisi”, “Müziğin Kanatlarında Söyleşiler”, “Usmanbaş’a Armağan”, “Cemal Reşit Rey”, “Necil Kazım Akses”, “Zehra’nın Öyküsü”, “Çağdaş Türk Bestecileri/ Contemporary Turkish Composers”, “Ölümsüz Deniz Taşlarıydı”, “Ayla’yı Dinler Misiniz?”, “Teodora’nın Düşmanları” (Yunanca çevirisiyle), “Bülent Tarcan”, “71 Türk Bestecisi / 71 Turkish Composers”,  “Zaman İçinde Müzik” (10 CD Arşiviyle) ve “Nevit Kodallı” kitaplarının yazarıdır. Yalçın Tura. Ödülü,  TDK Radyo TV Dil Ödülü ve Boğaziçi Üniversitesi Senato Özel Ödülü sahibidir.

Yusuf Taktak:
Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü Mezunu. Avusturya Salzburg Yaz Akademisi’nde de eğitim gördü, daha sonra İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü’nde ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaptı. İlgi ve çalışma alanları: Modern Resim, Soyut Dışavurumculuk, Çağdaş Türk Resimi, Resim ve Yorum, Resim Mekan ve Zaman. Bugüne kadar 70’i aşkın kişisel ve karma sergi gerçekleştirmiştir. Alanında birçok makalesi bulunmaktadır.

Örsan K. Öymen:
Bahçeşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi. Felsefe Sanat Bilim Derneği Kurucu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı, Assos’ta Felsefe, Adalarda Felsefe ve Edebiyat, Zigana Zirvesi, Halikarnas Akademisi ve Galata Felsefe Okulu oluşumlarının kurucusu ve direktörüdür. Lisans ve Doktora derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden, Yüksek Lisans derecesini New York Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Epistemoloji, Etik, Siyaset Felsefesi, Kuşkuculuk, Varoluşçuluk, Sextus, Hume, Nietzsche, Marx, Heidegger, Sartre. “Hume” kitabının yazarıdır. Alanında birçok makalesi bulunmaktadır.