|
24 Kasım 2018 |
Atatürk, Çağdaş Uygarlık ve Anti-Emperyalizm
24 Kasım 2018 Cumartesi
13:00-14:00
Örsan K. Öymen
Prof. Dr. / Öğretim Üyesi / Felsefeci / Yazar
14:30-15:30
Türker Ertürk
Emekli Tuğamiral / Deniz Harp Okulu eski Komutanı / Yazar
16:00-17:00
Nihat Genç
Gazeteci / Yazar
Not: Toplantıya katılım ücretsizdir ve ilgilenen herkese açıktır. Toplantı Zitaş Tesisleri'nde (Zigana Tatil Köyü) yapılacaktır. (Hamsiköy Bekçiler Mevkii, Zigana Dağları, Maçka-Trabzon / Tel: 462-3265815). 24 Kasım Cumartesi günü saat 11:30'da Trabzon Otogar Metro Turizm peronundan otobüsler kalkacaktır ve katılımcıları toplantı mekanına götürecektir. Aynı otobüsler, 24 Kasım Cumartesi günü saat 18:00'de ve saat 23:00'te iki ayrı sefer yaparak, katılımcıları Zigana'dan Trabzon'a götürecektir. Otobüs ücreti gidiş-dönüş 10 TL’dir. Arzu eden herkes, Zitaş Tesisleri'nde 24 Kasım Cumartesi günü saat 19:30'da düzenlenecek olan ücretli akşam yemeğine katılabilir. (Fiks menü ücreti içecekler hariç 55 TL). Etkinliğe katılmak için herhangi bir kayıt yaptırmaya gerek yoktur.
Konuşmacılar hakkında kısaca:
Örsan K. Öymen:
Prof. Dr. Örsan K. Öymen Lisans (1987) ve Doktora (1999) derecelerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden, Yüksek Lisans (1990) derecesini New York Üniversitesi (NYU) Felsefe Bölümü'nden almıştır. 2001 yılında Yardımcı Doçent, 2006 yılında Doçent, 2011 yılında Profesör ünvanını almıştır. Say Yayınları'ndan çıkan "Hume", Destek Yayınları’ndan çıkan “Tanrı Var mıdır?” ve önümüzdeki yıl yayınlanması beklenen “Varlık ve Kuşku” ile “Karanlıktan Yağan Kar” adlı dört kitabı ve alanında birçok uluslararası ve ulusal akademik makalesi bulunmaktadır. Felsefe’deki uzmanlık alanları Epistemoloji (Bilgi Felsefesi), Etik (Ahlak Felsefesi), Siyaset Felsefesi ve Din Felsefesi’dir. 2000 yılından beri üniversitede Öğretim Üyesi olarak görev almaktadır ve halen Feyziye Mektepleri Vakfı tarafından kurulan Işık Üniversitesi’nde İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Başkanı ve Öğretim Üyesi’dir. Felsefe Sanat Bilim Derneği Kurucu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı, 18 yıldır düzenli olarak gerçekleşen "Assos'ta Felsefe" adlı etkinliğin ve oluşumun Kurucusu ve Direktörü’dür. Felsefe alanındaki çalışmalarının dışında, 1990-2000 yılları arasında iç politika ve dış politika alanında Milliyet Gazetesi'nde gazetecilik, 2003-2008 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi’nde üç dönem Parti Meclisi Üyeliği yapmıştır. Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarıdır.
Türker Ertürk:
E. Tuğamiral Türker Ertürk, İstanbul-Heybeliada’daki Deniz Harp Okulu’ndan mezun olmuştur (1979). Mezun olduktan sonra birçok harp gemisinin ve muhribin komutanlığını yapmıştır. Binbaşı rütbesinde Deniz Kuvvetleri Milli Plan Subaylığı, Yarbay rütbesinde Donanma Komutanlığı Eğitim ve Tatbikat Kısım Amirliği, Albay rütbesinde Deniz Kuvvetleri Komuta Kontrol Daire Başkanlığı görevlerini yürütmüştür. Deniz Harp Akademisi’nde (1988-1990), Silahlı Kuvvetler Akademisi’nde (1992) ve Roma’da bulunan NATO Savunma Koleji’nde (1999) eğitimini tamamlamıştır.
Londra’da Silahlı Kuvvetler ve Deniz Askeri Ataşeliği, Eğitim Filotillası Komodorluğu, Deniz Harp Okulu Öğrenci Alay Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur. 30 Ağustos 2006 tarihinde amiralliğe terfi etmiş, 2006 – 2008 yılları arasında Karadeniz Bölge Komutanlığı görevini yapmıştır. Bir sosyal sorumluluk projesi olan Gazi Alemdar Müze Gemisi’nin yapılmasına öncülük etmiştir.
2008 – 2010 yılları arasında Deniz Harp Okulu Komutanlığı görevini yürütmüştür. Türk Silahlı Kuvvetleri’nden 9 Ağustos 2010 tarihinde istifa etmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi’nde Milletvekili aday adayı ve Trabzon İl Başkanı adayı olmuş, Anadolu Partisi’nde de kurucu üyelik yapmıştır. Birçok ulusal ve uluslararası dergide ve gazetede yazıları yayınlanmıştır. Oda TV köşe yazarıdır.
Nihat Genç:
Nihat Genç, Trabzon Ticaret Lisesi ve Sağlık İdaresi Yüksek Okulu’ndan mezun oldu (1983). Sağlık Bakanlığı’nda ve Kültür Bakanlığı’nda devlet memurluğu, Leman Dergisi ve Akşam Gazetesi’nde köşe yazarlığı, Skytürk, Avrasya, Halk TV, Ulusal Kanal televizyon kanallarında programlar yapmıştır. “Dün Korkusu”, “Bu Çağın Soylusu”, “Ofli Hoca / Şeriatta Ayıp Yoktur”, “Kompile Hikayeler”, “Dar Alanda Tufan”, “Soğuk Sabun”, “Köpekleşmenin Tarihi”, “Modern Çağın Canileri”, “Memleket Hikayeleri”, “Arkası Karanlık Ağaçlar”, “İhtiyar Kemancı”, “Amerikan Köpekleri”, “Edebiyat Dersleri”, “Nöbetçi Yazılar”, “Hattı Müdaafa”, “Karanlığa Okunan Ezanlar”, “Aşk Coğrafyasında Konuşmalar”, “Kavga Günleri”, “Veryansın”, “Kavga Günleri”, “Sordum Kara Çiçeğe”, “Yurttaşların Cinlerle Bitmeyen Savaşı”, “İşgal Günleri”, “Bizi Kandırası Umman Bulunmaz”, “Direniş Günleri”, “İslamcı Erol Nasıl Çıldırdı?”, “Tek Tabanca”, “Arkadaş Yurduma Alçakları Uğratma” adlı kitapların yazarıdır. Oda TV köşe yazarıdır.
|
|
26 Kasım 2016 |
Yükseklerde Nietzsche
26 Kasım 2016 Cumartesi
13:00-14:00
Prof. Dr. Örsan K. Öymen (Işık Üniversitesi)
14:30-15:30
Prof. Dr. Ahmet İnam (Orta Doğu Teknik Üniversitesi)
16:00-17:00
Prof. Dr. Cengiz Çakmak (İstanbul Üniversitesi)
Not: 26 Kasım 2016 tarihli Zigana Zirvesi sempozyum etkinliğinde, felsefe tarihinin en önemli filozoflarından birisi olan 19. Yüzyıl Alman filozofu Friedrich Nietzsche'nin düşünceleri ve kuramları ele alınacak ve irdelenecektir.
Toplantıya katılım ücretsizdir ve ilgilenen herkese açıktır.
Toplantı Zitaş Tesisleri'nde (Zigana Tatil Köyü) yapılacaktır.
(Hamsiköy Bekçiler Mevkii, Zigana Dağları, Maçka-Trabzon / Tel: 462-3265815 http://www.ziganatatilkoyu.com).
26 Kasım Cumartesi günü saat 11:30'da Trabzon Otogar Metro Turizm peronundan otobüsler kalkacaktır ve katılımcıları toplantı mekanına götürecektir.
Aynı otobüsler, 26 Kasım Cumartesi günü saat 18:00'de ve saat 23:00'te iki ayrı sefer yaparak,
katılımcıları Zigana'dan Trabzon'a götürecektir. Otobüsler ücretsizdir.
Arzu eden herkes, Zitaş Tesisleri'nde 26 Kasım Cumartesi günü saat 19:30'da düzenlenecek olan ücretli akşam yemeğine katılabilir.
(Fiks menü ücreti içecekler hariç 45 TL). Etkinliğe katılmak için herhangi bir kayıt yaptırmaya gerek yoktur
Konuşmacılar hakkında kısaca:
Prof. Dr. Ahmet İnam: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Elemanı. Lisans derecesini ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden, Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Epistemoloji, Mantık, Etik, Bilim Felsefesi, Felsefe Tarihi, Kültür Felsefesi. “Edmund Husserl Felsefesinde Mantık”, “Ararken”, “Gülden ile Hoca”, “Düşten Düşünceye”, “Filiz, Nerdesin?”, “Keşiş, Cinler ve Tanıklar”, “Hıyaran”, “Teknoloji Benim Neyim Oluyor?”, “Dünya Gönülden Gönüle”, “Bilimin Binbir Yüzü”, Yolculuk Hazırlıkları”, “Hayatımızdaki İnce Şeylere Dair”, “Gönülden Bilime Yolculuklar Kitabı”, “Denemenin Ardındaki Edebiyat Yazıları”, “Eleştirinin Kıyılarında”, “Gerçek Şiir İçinde”, “Dolanmalar”, “Yaşam Bizi Çağırırken”, “Yaşamla Yoğrulmuş Bilgi”, “Aşk Üstüne Denemeler”, “Teknolojinin Gönlümle Ne İlgisi Var?”, “Şiir Bir”, “Deneyen Felsefe”, “Düşünce Açan Bahçede”, “Şiir İki”, “Zaman Yapıcının Şiirleri”, “Candan Gönüle” ve “Şiirin Sınırsızlığında” kitaplarının yazarıdır. Alanında birçok derlemesi, makalesi ve çevirisi yayınlandı. Nietzsche’nin birçok eserini Türkçe’ye çevirdi.
Prof. Dr. Örsan K. Öymen: Işık Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Başkanı. Felsefe Sanat Bilim Derneği Kurucu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı. “Assos’ta Felsefe” adlı oluşumun Kurucusu ve Direktörü. Lisans ve Doktora derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden, Yüksek Lisans derecesini New York Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Epistemoloji, Etik, Siyaset Felsefesi, Kuşkuculuk, Varoluşçuluk, Sextus, Hume, Nietzsche, Marx, Heidegger, Sartre. “Hume”, “Varlık ve Kuşku” (yayına hazırlanmakta) ve “Karanlıktan Yağan Kar” (yayına hazır) kitaplarının yazarıdır. Alanında birçok makalesi bulunmaktadır.
Prof. Dr. Cengiz Çakmak: İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi. Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Ontoloji, Etik, Dil Felsefesi, Herakleitos, Gorgias, Ksenophanes, Platon, Schopenhauer, Wittgenstein. “Herakleitos: Fragmanlar” kitabının yazarıdır. Alanında birçok makalesi ve çevirisi bulunmaktadır.
|
|
8-9 Kasım 2014 |
Laiklik, Din ve Siyaset
8 Kasım 2014 Cumartesi
13:00-14:00
Prof. Dr. Örsan K. Öymen
(Işık Üniversitesi Öğretim Üyesi / Felsefeci)
14:30-15:30
Doç. Dr. Ümit Kocasakal
(Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi / Hukukçu)
16:00-17:00
Prof. Dr. Nurşen Mazıcı
(Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi / Siyaset Bilimci)
9 Kasım 2014 Pazar
14:00-17:00
Sümela Manastırı Müzesi’ni Ziyaret
Not: Toplantıya katılım ücretsizdir ve ilgilenen herkese açıktır.
Toplantı Zitaş Tesisleri'nde (Zigana Tatil Köyü) yapılacaktır. (Hamsiköy Bekçiler Mevkii,
Zigana Dağları, Maçka-Trabzon / Tel: 462-3265815). 8 Kasım Cumartesi günü saat 11:30'da
Trabzon Otogar Metro Turizm peronundan otobüsler kalkacaktır ve katılımcıları toplantı mekanına götürecektir.
Aynı otobüsler, 8 Kasım Cumartesi günü saat 18:00'de ve saat 23:00'te iki ayrı sefer yaparak,
katılımcıları Zigana'dan Trabzon'a götürecektir. Otobüsler ücretsizdir. Arzu eden herkes,
Zitaş Tesisleri'nde 8 Kasım Cumartesi günü saat 19:30'da düzenlenecek olan ücretli akşam yemeğine katılabilir.
(Fiks menü ücreti içecekler hariç 35 TL). Etkinliğe katılmak için herhangi bir kayıt yaptırmaya gerek yoktur.
Sümela Manastırı Müzesi’ne katılımcılar kendi olanaklarıyla gidecektir. Arzu edenler Zitaş Tesisleri’nden
destek alarak taksi veya minibüs tutabilirler.
Konuşmacılar hakkında kısaca:
Prof. Dr. Örsan K. Öymen: Lisans ve Doktora derecelerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden, Yüksek Lisans derecesini New York Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden almıştır. İlgi ve çalışma alanları: Epistemoloji, Etik, Siyaset Felsefesi. “Hume” adlı bir kitabı ve alanında birçok uluslararası ve ulusal makalesi bulunmaktadır. Felsefe Sanat Bilim Derneği Kurucu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı, “Assos’ta Felsefe” oluşumunun kurucusu ve direktörüdür. Feyziye Mektepleri Vakfı tarafından kurulan Işık Üniversitesi’nde İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Başkanı’dır.
Prof. Dr. Nurşen Mazıcı: Lisans derecesini Marmara Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’nden, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden almıştır. ABD'de Michigan Üniversitesi'nde Post-Doktora yapmıştır. İlgi ve çalışma alanları: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi ve Siyasal Yapısı, 19. Yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu Tarihi ve Siyasal Yapısı, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde Uluslararası İlişkiler. “Atatürk Döneminde Muhalefet”, “Uluslararası Rekabette Ermeni Sorunu”, “Türkiye’de Askeri Darbeler”, “Celal Bayar’ın Başbakanlık Dönemi”, “ABD’nin Güney Kafkasya Politikası Olarak Ermenistan Sorunu”, “Tek Parti Dönemi” kitaplarının ve alanında birçok uluslararası ve ulusal makalenin yazarıdır. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi’dir.
Doç. Dr. Ümit Kocasakal: Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden almıştır. İlgi ve çalışma alanları: Anayasa, Ceza Yasası, Ekonomik Suçlar, İnsan Hakları, Avrupa Birliği Hukuku. Alanında birçok uluslararası ve ulusal makalesi bulunmaktadır. 2004-2006 yıllarında İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı, 2008-2010 yıllarında İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmıştır. 2010 yılından beri İstanbul Barosu Başkanı’dır. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi’dir.
|
|
13-14 Ekim 2012 |
Felsefe, Ahlak ve Siyaset
13 Ekim Cumartesi
13:00-14:00
Örsan K. Öymen: "Marx ve Nietzsche Bağlamında Yabancılaşma, Din ve Kapitalizm"
14:30-15:30
Sinan Özbek: "Esnaf Ahlakı (Türkiye’de Egemen Ahlak)”
16:00-17:00
Oruç Aruoba: “Siyaset Karşısında Felsefe: Sokrates mi, Platon mu?
17:30-18:30
Cengiz Çakmak: “Filozof ve İktidarın Sofrası”
19:30 Zigana'da Akşam Yemeği / Canlı Kemençe ve Horon.
14 Ekim Pazar
14:00-17:00 Sümela Manastırı Müzesi Ziyareti
Not: Toplantıya katılım ücretsizdir ve ilgilenen herkese açıktır.
Toplantı Zitaş Tesisleri'nde (Zigana Tatil Köyü) yapılacaktır. (Hamsiköy Bekçiler Mevkii, Zigana Dağları, Maçka-Trabzon /
Tel: 462-3265815). 13 Ekim Cumartesi günü saat 12:00'de Trabzon Belediye Başkanlığı önünden
(hem Atatürk Meydanı'ndaki eski belediye binası önünden, hem de yeni belediye binası önünden)
otobüsler kalkacaktır ve katılımcıları toplantı mekanına götürecektir. Aynı otobüsler,
13 Ekim Cumartesi günü saat 19:00'da ve saat 23:00'te iki ayrı sefer yaparak, katılımcıları Zigana'dan Trabzon'a götürecektir.
Otobüsler ücretsizdir. Arzu eden herkes, Zitaş Tesisleri'nde 13 Ekim Cumartesi günü saat 19:30'da düzenlenecek olan ücretli
akşam yemeğine katılabilir. (Fiks menü ücreti 25 TL). 14 Ekim Pazar günü gerçekleşecek olan Sümela Manastırı
Müzesi ziyareti için sadece konuşmacı konuklar ve Trabzon dışından gelenler için ücretsiz otobüs mevcuttur.
Ancak diğer katılımcılar da arzu ederlerse kendi ulaşım imkanlarıyla Sümela ziyaretine katılabilirler.
Zigana Zirvesi etkinliğine katılmak için herhangi bir kayıt yaptırmaya gerek yoktur.
Konuşmacılar hakkında kısaca:
Örsan K. Öymen: Işık Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi (Profesör). Felsefe Sanat Bilim Derneği Kurucu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı. Lisans ve Doktora derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden, Yüksek Lisans derecesini New York Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Epistemoloji, Etik, Siyaset Felsefesi, Kuşkuculuk, Varoluşçuluk, Sextus, Hume, Nietzsche, Marx, Heidegger, Sartre. “Hume” kitabının yazarı ve derleyicisidir. Alanında birçok makalesi bulunmaktadır.
Sinan Özbek: Kocaeli Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı ve Öğretim Üyesi (Profesör). Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Siyaset Felsefesi, Etik, Ekoloji Felsefesi. “Tanıklarda Sokrates”, “İdeoloji Kuramları”, “İsyankar Ruh”, “Irkçılık”, “Schriften zu Praktischen Philosophie am Beispiel der Türkei” ve “Pratik Felsefe Yazıları” kitaplarının yazarıdır. Alanında yayınlanmış birçok makalesi bulunmaktadır. “Felsefe Logos” dergisinin kurucusu ve editörüdür.
Oruç Aruoba: Yüksek Lisans ve Doktora derecesini Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Epistemoloji, Etik, Hume, Kant, Kierkegaard, Nietzsche, Marx, Heidegger, Sartre ve Wittgenstein. “Benlik”, “Sayıklamalar”, “Kesik Esintiler”, “Geç Gelen Ağıtlar”, “Ol / An”, “Doğançay'ın Çınarları”, “Zilif”, “Çengelköy Defteri”, “İle İlişki Defteri”, “Yakın”, “Ne Ki Hiç Haikular”, “Tümceler Bir Yerlerden Bir Zamanlar”, “De ki İşte”, “Yürüme”, “Uzak”, “Hani”, “Olmayalı”, “Ne Otuz Altı Tanzaku” kitaplarının yazarıdır. Alanında birçok makalesi ve kitap çevirisi bulunmaktadır.
Cengiz Çakmak: İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi (Profesör). Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Ontoloji, Etik, Dil Felsefesi, Herakleitos, Gorgias, Ksenophanes, Platon, Schopenhauer, Wittgenstein. “Herakleitos: Fragmanlar” kitabının yazarıdır. Alanında birçok makalesi ve çevirisi bulunmaktadır.
|
|
11-12 Ekim 2008 |
İnsan ve Doğa
11 Ekim Cumartesi
14:00 Oğuz Kurdoğlu (Artvin Çoruh Üniversitesi Ormancılık Fakültesi Öğretim Üyesi)
Doğal Harikalar Diyarında Doğayı Koru-ma
15:15 Ömer Naci Soykan (Mimar Sinan Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı)
Doğaya Yeniden Bakarken
16:45 Cengiz Çakmak (İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi)
Modern Doğa Anlayışının Eleştirisi
18:15 Oruç Aruoba (Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü eski Öğretim Üyesi)
İnsan Evrimin Dışına Nasıl Çıktı?
20:00 Akşam Yemeği (Zitaş Tesisleri)
12 Ekim Pazar
11:00 Doğan Özlem (Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi)
Doğa ve Kültür
12:30 Hasan Ünder (Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi)
İnsan ve Doğa Anlayışları Çerçevesinde İnsanın Doğaya Müdahalesi
15:00 Sümela Manastırı Gezisi
|
|
|
|