Trabzon Felsefe ve Bilim Akademisi

16 Aralık 2022

Aydınlanma Nedir?

16 Aralık Cuma
17:30-18:30 Prof. Dr. Örsan K. Öymen
FMV Işık Üniversitesi
“Aydınlanmanın Felsefi Tarihsel Kökenleri”

18:45-19:45 Prof. Dr. Halil Turan
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
“Aydınlanma Düşüncesinde Özgürlük, Emek ve Mülkiyet”

20:00-21:00 Prof. Dr. Türker Armaner
Galatasaray Üniversitesi
“Rousseau ve Cumhuriyet”

Not: Felsefe Sanat Bilim Derneği tarafından düzenlenen etkinlik ücretsiz ve herkese açıktır. Katılım için önceden kayıt alınmamaktadır . Etkinlik Trabzon şehir merkezinde, Trabzon Sanatevi’nde gerçekleşecektir. (Özgür Caddesi No: 18, Cumhuriyet Mahallesi, Ortahisar-Trabzon).

Konuşmacılar hakkında kısaca:

Prof. Dr. Örsan K. Öymen:
FMV Işık Üniversitesi Uluslararası İlişkiler-Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi, Felsefe Sanat Bilim Derneği Kurucu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı, “Assos’ta Felsefe/Assos Felsefe Akademisi” ve “Trabzon Felsefe ve Bilim Akademisi” Kurucusu ve Direktörü. Lisans ve Doktora derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Felsefe Bölümü'nden, Yüksek Lisans derecesini New York Üniversitesi (NYU) Felsefe Bölümü'nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Epistemoloji (bilgi felsefesi), ontoloji (varlık felsefesi), etik (ahlak felsefesi), siyaset felsefesi, Platon, Epikuros, Sextus, Descartes, Locke, Hume, Nietzsche, Marx ve Sartre. “Hume”, “Tanrı Var mıdır?”, “Karanlıktan Yağan Kar”, “Varlık ve Kuşku” (yayına hazırlanmakta), “Felsefe Yazıları” (yayına hazırlanmakta) kitaplarının ve alanında birçok ulusal ve uluslararası makalenin yazarıdır.

Prof. Dr. Halil Turan:
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Felsefe Bölümü Başkanı ve Öğretim Üyesi. Lisans derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü’nden, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Epistemoloji (bilgi felsefesi), bilim felsefesi, ontoloji (varlık felsefesi), etik (ahlak felsefesi), siyaset felsefesi, Descartes, Locke, Rousseau, Hume, Kant, Kuhn. “Mantık Terimleri Sözlüğü” kitabının (Teo Grünberg, David Grünberg ve Adnan Onart ile birlikte) ve alanında birçok ulusal ve uluslararası makalenin yazarıdır.

Prof. Dr. Türker Armaner:
Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı ve Öğretim Üyesi. Lisans derecesini Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden, Yüksek Lisans derecesini Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden, Doktora derecesini Paris Saint Dennis VIII Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Estetik (sanat felsefesi), siyaset felsefesi, 19. yüzyıl felsefesi, Spinoza, Hegel, Fichte, Schopenhauer, Marx, Kierkegaard. “Dalgakıran,” “Taş Hücre”, “Kıyısız” (kısa öykü), “Tahta Saplı Bıçak”, “Hüküm” (roman), “Tarih ve Temsil” kitaplarının ve alanında birçok ulusal ve uluslararası makalenin yazarıdır.