Assos’ta Felsefe

7-8 Şubat 2025

25. Yıl

Yapay Zeka Felsefesi

7 Şubat Cuma
13:30 Örsan K. Öymen: “Varlık, Zihin, Ahlak, Siyaset Felsefesi Açısından Yapay Zeka Sorunu”
15:00 Doğan Göçmen: “Yapay Zeka ‘Çağında’ Marx ve Heidegger ile Teknoloji Üzerine Düşünmek”
16:30 Halil Turan: “Yapay Zeka ve Etik”
18:00 Cemil Güzey: “Ai, Ai, Ai”
19:30 Nazlıhan Otel Restaurant’ta akşam yemeği

8 Şubat Cumartesi
13:30 Aziz Zambak: “Temsil Biçimleri ve Düşünme Mimarisi”
15:00 Tufan Kıymaz: “Zihin Felsefesi Perspektifinden Yapay Zeka ve Yapay Bilinç”
16:30 Zekiye Kutlusoy: “Bilişsel Bir Disiplin Olarak Zihin Felsefesinde Yapay Zeka”
18:00 Yusuf Örnek: “Yapay Zeka Çalışmalarında Bilimin Sınırı ve Felsefenin Konumu”
19:30 Troy Assos Port Otel Restaurant’ta akşam yemeği
23:00 Bilinmeyen Yerde Olası Parti (DJ Unknown X)

Not: Konuşmalar ve toplantılar Assos İskele mahallesinde Nazlıhan Otel’de gerçekleşecektir.

Konuşmacılar hakkında kısaca:

Örsan K. Öymen: FMV Işık Üniversitesi Uluslararası İlişkiler-Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi (Profesör), Felsefe Sanat Bilim Derneği Kurucu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı, “Assos’ta Felsefe/Assos Felsefe Akademisi” Kurucusu ve Direktörü. Lisans ve Doktora derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Felsefe Bölümü'nden, Yüksek Lisans derecesini New York Üniversitesi (NYU) Felsefe Bölümü'nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Epistemoloji, ontoloji, etik, siyaset felsefesi, Platon, Epikuros, Sextus, Descartes, Locke, Hume, Nietzsche, Marx ve Sartre. “Hume”, “Tanrı Var mıdır?”, “Karanlıktan Yağan Kar”, “Varlık ve Kuşku” (yayına hazırlanmakta), “Felsefe Yazıları” (yayına hazır), “Karanlıkta Aydınlanma Yazıları” (yayına hazır) kitaplarının ve alanında birçok ulusal ve uluslararası makalenin yazarıdır.

Yusuf Örnek: Antalya Bilim Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi (Profesör). Lisans derecesini Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden, Doktora derecesini Johannes Gutenberg Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Ontoloji, etik, siyaset felsefesi, hukuk felsefesi. “Karl Jaspers. Philosophie der Freiheit” ve “Yarım Yüzyıllık Mektuplaşma: Hannah Arendt-Karl Jaspers-Martin Heidegger” (yayına hazırlanmakta) kitaplarının ve alanında birçok ulusal ve uluslararası makalenin yazarıdır.

Halil Turan: Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi (Profesör). Lisans derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü’nden, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Epistemoloji (bilgi felsefesi), bilim felsefesi, ontoloji (varlık felsefesi), etik (ahlak felsefesi), siyaset felsefesi, Descartes, Locke, Rousseau, Hume, Kant, Kuhn. “Mantık Terimleri Sözlüğü” kitabının (Teo Grünberg, David Grünberg ve Adnan Onart ile birlikte) ve alanında birçok ulusal ve uluslararası makalenin yazarıdır.

Zekiye Kutlusoy: Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi (Profesör). Lisans derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi İstatistik Bölümü’nden, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden almıştır. İlgi ve çalışma alanları: Mantık, sembolik mantık, epistemoloji, dil felsefesi, bilim felsefesi. “Temel Sembolik Mantık” kitabının ve alanında birçok makalenin yazarıdır.

Doğan Göçmen: Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi (Profesör). Lisans derecesini Hamburg Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden, Doktora derecesini Edinburgh Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden Felsefe alanında aldı. İlgi ve çalışma alanları: Siyaset felsefesi, ekonomi felsefesi, Hobbes, Adam Smith, Kant, Hegel, Marx, Husserl. “Modern Felsefe: Tarihsel Anlamı, Güncel Mirası; Adam Smith, Hegel ve Marx” ve “The Adam Smith Problem: Reconciling Human Nature and Society in the ‘Theory of Moral Sentiments’ and ‘Wealth of Nations’” kitaplarının ve alanında birçok ulusal ve uluslararası makalenin yazarıdır.

Cemil Güzey: Mimar Sinan Üniversitesi Felsefe Bölümü emekli Öğretim Üyesi (Doçent). Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Ontoloji, etik, estetik, mantık, dil felsefesi, Herakleitos, Epiktetos, Aurelius, Hobbes, Nietzsche, Wittgenstein, Hartmann. Alanında birçok ulusal ve uluslararası makalenin yazarıdır.

Aziz Zambak: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi (Doçent). Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden almıştır. İlgi ve çalışma alanları: Zihin ve yapay zeka felsefesi, mantık, dil felsefesi, formal ontoloji, Wittgenstein. “Wittgenstein in the Chinese Room” kitabının ve alanında birçok ulusal ve uluslararası makalenin yazarıdır.

Tufan Kıymaz: Bilkent Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi (Doktor Öğretim Üyesi). Lisans derecesini Bilkent Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden, Yüksek Lisans ve Doktora derecesini Indiana Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden almıştır. İlgi ve çalışma alanları: Zihin felsefesi, din felsefesi, etik. Alanında birçok ulusal ve uluslararası makalenin yazarıdır.

 
Not: Tüm konuşmalar ve diyaloglar İngilizce’dir. Herhangi bir çeviri yapılmamaktadır. Tüm toplantılar Assos Terrace Otel’de gerçekleşmektedir. (Tel: 286-7640285). Konuşmacılar hakkında kısaca: